Besökare

lördag 7 juni 2014

Stevia


Sötflockelsläktet
Stevia) är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay. Växterna innehåller glykosider som är sötare än socker och används som sötningsmedel. Den art som vanligen används på detta sätt är sötflockel (Stevia rebaudiana).
Den spanske botanikern och forskaren Pedro Jamie Esteve (1500–1556), som var den förste europé att upptäcka sötflockel, har fått ge växtsläktet dess namn (via nylatinsköversättning av hans namn, Petrus Jacobus Stevus).

Sötningsmedel

Det finns elva steviolglykosider, som ger sötflockel dess söta smak. De isolerades 1931 av två franska kemister, M. Bridel och R. Lavielle. Dessa glykosider är sötare än socker. Detta gör det möjligt att använda extrakt från sötflockel som sötningsmedel.

Steviolglykosider har använts i Japan sedan 1970, och år 2010 cirka var 40 procent av allt sötningsmedel som såldes där steviolglykosider.
Steviolglykosider är nu godkända för användning i livsmedel i större delen av Asien, i Nya Zeeland, Australien, Sydamerika, USA och EU. Steviolglykosider har varit godkänt för användning som en livsmedelstillsats sedan 2008 i Schweiz och Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar