Socker, stärkelse och fibrer
Frukt, juice, mjölk, yoghurt, grönsaker, bröd, ja, i nästan all mat
som innehåller kolhydrater finns det helt naturligt olika sockerarter.
Det är också mycket diskussioner om kolhydrater, om man ska äta dem
eller inte, om de är bra eller dåliga med mera. Tillsatt socker, dvs
sackaros, är de flesta ense om att vi ska äta mindre av, likaså att vi
behöver äta mer fiber.
- Sockerarter finns som små enkla sockermolekyler.
Druvsocker (glukos), fruktsocker (fruktos) och galaktos är exempel på
det. Sen kan de enkla sockerarterna sitta ihop två och två. Då kallas
det för en disackarid. Laktos består av en glukos och en galaktos och
vanligt socker, sackaros, består av en glukos och en fruktos.
- Stärkelse, som finns mycket i mjöl och potatis,
består av en lång rad glukosmolekyler som sitter bundna till varandra.
De är också lätta för kroppen att bryta ner. Det är därför som vitt bröd
har högt glykemiskt index, stärkelsen är lätt att bryta ner och
glukosmolekylerna kommer snabbt ut i blodet.
- Fiber, eller kostfiber, kallas de kolhydrater som
vi inte själva kan bryta ner och som istället blir mat för vår tarmflora
i tjocktarmen vilket är bra för magens balans. Fiber gör också att vi
får tugga mer och att vi äter långsammare. När fibrerna kommer ner i
magen suger de upp vatten och gör att maten går fortare genom
tarmkanalen. En annan positiv sak med fibrer är att de är kalorifattiga,
att välja fiberrikt kan alltså vara ett sätt att bli mätt utan att få i
sig för mycket kalorier.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar