Besökare

torsdag 3 april 2014

  Socker, stärkelse och fibrer 

Frukt, juice, mjölk, yoghurt, grönsaker, bröd, ja, i nästan all mat som innehåller kolhydrater finns det helt naturligt olika sockerarter. Det är också mycket diskussioner om kolhydrater, om man ska äta dem eller inte, om de är bra eller dåliga med mera. Tillsatt socker, dvs sackaros, är de flesta ense om att vi ska äta mindre av, likaså att vi behöver äta mer fiber.

 


  • Sockerarter finns som små enkla sockermolekyler. Druvsocker (glukos), fruktsocker (fruktos) och galaktos är exempel på det. Sen kan de enkla sockerarterna sitta ihop två och två. Då kallas det för en disackarid. Laktos består av en glukos och en galaktos och vanligt socker, sackaros, består av en glukos och en fruktos.
  • Stärkelse, som finns mycket i mjöl och potatis, består av en lång rad glukosmolekyler som sitter bundna till varandra. De är också lätta för kroppen att bryta ner. Det är därför som vitt bröd har högt glykemiskt index, stärkelsen är lätt att bryta ner och glukosmolekylerna kommer snabbt ut i blodet.
  • Fiber, eller kostfiber, kallas de kolhydrater som vi inte själva kan bryta ner och som istället blir mat för vår tarmflora i tjocktarmen vilket är bra för magens balans. Fiber gör också att vi får tugga mer och att vi äter långsammare. När fibrerna kommer ner i magen suger de upp vatten och gör att maten går fortare genom tarmkanalen. En annan positiv sak med fibrer är att de är kalorifattiga, att välja fiberrikt kan alltså vara ett sätt att bli mätt utan att få i sig för mycket kalorier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar