D-vitamin
Livsmedel med vitamin D
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Vitamin D bildas i
huden vid solbestrålning, 15 - 30 min om dagen täcker dagsbehovet under
sommarhalvåret.
Finns i fet fisk och ägg. Mindre mängd i kantareller, svamp, mjölkprodukter, kokosfett och berikade margariner och mjölkprodukter.
D-vitamin är väldigt viktig för ett flertal funktioner i kroppen. Dessvärre tros stora delar av den svenska befolkningen lida brist på D-vitamin under vinterhalvåret, varför tillskott bör tas.
I solfattiga Sverige kan D-vitamin brist förekomma hos många under det mörka vinterhalvåret! Ät därför fet fisk regelbundet eller ta D-vitamin tillskott.
Det finns 2 olika former av D-vitamin, där vitamin D3 anses vara viktigast för människan:
- D2 (ergokalciferol)
--> D2 finns i svamp, i vissa alger och i berikade livsmedel - D3 (kolekalciferol)
--> D3 får du främst av solen samt animaliska livsmedel, främst i fisk, mindre mängd i ägg, kött och mölkprodukter.
Sök även på D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas eller hos KTL.
Solen som D-vitamin källa
Under sommarhalvåret får du normalt i dig tillräckligt med D-vitamin genom solen. Försök att så ofta som möjligt gå ut i solen på lunchen under tidig vår och höst. Solen måste stå i ca 45 grader eller mer för att du ska kunna bilda D-vitamin utav solen, då UVB-strålningen som behövs för att bilda D-vitamin annars filtreras bort av atmosfären. Detta innebär att f.o.m. okt - mars kan du i princip inte bilda D-vitamin utav solen. Kroppen lagrar D-vitamin i ca 1 - 3 mån, sammantaget innebär detta att D-vitaminbrist kan förekomma från okt/nov - mar/apr om du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin genom kosten eller genom tillskott.
Solen ger mest D-vitamin mitt på dagen
då solen står som högst på himlen!
|
D-vitaminbrist kan leda till depression, men även cancer!
|
1/2
timme i solen under sommarhalvåret täcker D-vitaminbehovet fullt ut och
är betydligt effektivare än att inta D-vitamin via kosten!
|
|
|
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar