Förutom att ge energi är fett viktigt för att vi ska få i oss fettlösliga vitaminer A,D,E och K och antioxidanter.
För att dessa vitaminer ska tas lättare upp och transporteras i kroppen tillsätter man fett i kosten.
A, D, E & K-vitaminer
Vitamin A förekommer i två kemiska former,
retinol och betakaroten. A-vitamin ska intas med viss försiktighet
eftersom det lagras i kroppen. Betakaroten däremot utsöndras lätt ur
kroppen och ger huden en vacker brungul färg. Vitaminet är viktigt för
hud, slemhinnor och ögats mörkerseende.
Vitamin D bildas i huden under inverkan av solljus eller tillförs via kosten. D-vitamin behövs för kroppens omsättning av kalcium och fosfat.
Vitamin E är en antioxidant som skyddar kroppen mot skadliga ämnen (fria radikaler). E-vitamin finns i cellväggarna och förhindrar härskning av fettsyror och höjer syrekoncentrationen i blodet.
Vitamin K är nödvändig för blodets koaguleringsförmåga, proteinsyntes och för skelettuppbyggnad
Vitamin D bildas i huden under inverkan av solljus eller tillförs via kosten. D-vitamin behövs för kroppens omsättning av kalcium och fosfat.
Vitamin E är en antioxidant som skyddar kroppen mot skadliga ämnen (fria radikaler). E-vitamin finns i cellväggarna och förhindrar härskning av fettsyror och höjer syrekoncentrationen i blodet.
Vitamin K är nödvändig för blodets koaguleringsförmåga, proteinsyntes och för skelettuppbyggnad
FETT
Det finns olika sorters fett som skiljer sig från varandra i sammansättningen.
Bland annat finns det mättade, enkelomättade och fleromättade fettsorter.
Jag tänkte kortfattat gå igenom de olika:
Mättat fett: Fettsyran är uppbyggd av enbart enkelbindningar av kolatomer. Gör fettet stelt , hårt och hållbart.
Enkelomättat fett: Uppbyggt av EN dubbelbindning. Gör fettet mjukt och rörligt.
Fleromättat fett: Uppbyggt av FLER dubbelbindningar. Är än mer mjukt och flytande. Omega - 3 är en välkänd fleromättad fettsyra. Dessa två fettsyror enkel/fleromättad finns naturligt i ex rapsolja och mättat fett finns i animalisk kost som kött och mejeriprodukter.
För att få bättre hållbarhet i tex kakor och färdigrätter bryter man ner dubbelbindningarna till enkla, man får då härdat fett eller transfetter som ökar ditt kolesterol både det goda HDL och det onda LDL. Det goda för fettet tillbaka till levern och det onda fraktar fett från levern ut i blodet och detta kan leda till bl a blodpropp.
INSULIN
Insulinreceptorerna reglerar blodets insulinnivå och påverkas av blodsockret.
(Insulin har en fettförhöjande verkan)
Kolhydrater ökar blodsockret (Socker i maten och blodsocker i kroppen)
Insulin utsöndras i blodetfrån bukspottskörteln. ( Insekternas insulin utsöndras i hjärnan)
Insulinet höjs
Bidrar till ökat kroppsfett
Minskar fettförbränninger kring musklerna.
Dessutom bildas ämnet malonyl-coenzym A vilket är det inledande steget från att omvandla glukos (sockerart) till fett.
Ju mer kolhydrater man äter, desto mer minskar fettförbränningen.
För lite fettintag ihop med stora mängder kolhydrater och proteiner gör att dessa omvandlas till fett i kroppen.
OMEGA 3 och 6
Kroppen kan bilda de flesta fettsyrorna från kolhydrater och protein i maten. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Dessa fettsyror är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. I dessa familjer ingår olika långa fettsyror som har olika funktion i kroppen.
Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Moderfettsyran i omega-6-familjen heter linolsyra. Från dessa moderfettsyror kan kroppen bilda fettsyror med fler dubbelbindningar och längre kolkedjor. Exempel är EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) som båda bildas från alfa-linolensyra och alltså tillhör omega-3-familjen.
Alfa-linolensyra finns framför allt i rapsolja, linfröolja, sojaolja och valnötter. I fisk och skaldjur finns de långa omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Det är framför allt EPA och DHA som kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdom.
Linolsyra, från omega-6-familjen, finns också i olika vegetabiliska oljor, framför allt majsolja, solrosolja och sojaolja.
OMEGA 9
Oljesyra är en enkelomättad omega-9-fettsyra som finns speciellt i oliv-, tistel-, avocado-, jordnöts-, mandel- och rapsolja. Omega-9-fettsyror kan kroppen tillverka själv och de räknas därför inte till de essentiella fettsyrorna. Det finns även enkelomättade fettsyror som tillhör omega-7-serien bl.a. palmitinsyra (PAO) (de finns i kokosolja och palmkärnolja).
Om kroppen inte har tillräckligt med Omega 3 och 6 kan kroppen själv producera dessa men är inte optimalt för god hälsa.
Chiafrön kommer ifrån Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Chiafrön är en av våra rikaste vegetabiliska källor till Omega 3! Idrottsmän världen över använder sig av chia dagligen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar