Smaken för socker har vi med oss från våra
förfäder, som strövade runt och jagade och letade efter mat. Sötman gav
vägledning för att välja rätt föda i kris-lägen. Medan surt, salt och
beskt varnar oss från att äta för mycket, signalerar det söta löften om
trevliga upplevelser.
Att vi mår så
bra av sötma hör ihop med att opiater frisätts när vi äter sött. Dessa
kroppsegna morfinliknande ämnen förmedlar inte bara eufori utan också
smärtlindring. Att aptiten stimuleras beror på att hungerpeptider
frigörs, bl a grelin. Grelin är en potent hungersignal som förutom att
den ökar hungern också leder till en ökning av kroppsvikten.
Medan det feta får oss att känna tillfredsställelse
och mättnad, ökar sockret aptiten. Kombineras socker och fett, som i
söta bakverk, förlorar hjärnan förmågan att hantera aptiten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar