Nu tillhör vi svenskar en befolkning som får i oss mest kalcium i världen och kalcium och magnesium skall vara i balans för en normal funktion.
Det som vi skiljer LCHF från normalkostare är främst mindre insulin. Insulin stimulerar njuren till att resorbera mer mineralsalter, så vi kan behöva lite extra då vi som befolkning ligger rätt lågt.
Och det får man främst från hemagjord buljong, där man kokat köttet med ben och allt.
Våra kroppar är konstruerade för att huvudsakligen arbeta i ett lugn och avslappnat parasympatiskt tillstånd, snarare än under det pulshöjande, stress och adrenalindrivna sympatiska nervsystemet dominans, som nästan är konstant för många av oss idag, och som förbrukar stora mängder magnesium.
Många receptbelagda läkemedel medför att kroppen förlorar magnesium via urinen, som diuretika vid för högt blodtryck, p-piller, insulin, digitalis, tetracyklin och några andra antibiotika och kortikosteroider och luftrörsvidgande preparat mot astma. Med förlusten av magnesium, kommer alla med dessa läkemedel behandlade symtom att obönhörligen att bli värre.
Magnesium absorption hindras även vid intag av extra järn.
En frisk tarmmiljö är nödvändig för att rätt absorbera magnesium från kosten. IBS (Irritable bowel syndrome), läckande tarm, svamp och andra sjukdomar i tarmen kan allvarligt begränsa mängden magnesium som kroppen kan tillgodogöra sig.
Äldre människor får ofta en minskad saltsyraproduktion i magsäcken, som kan försämra mineralupptag i allmänhet. Genom att så många använder antacida för halsbränna är det svårt att upprätthålla en sund matsmältningsmiljö.
KOSTKÄLLOR till magnesium
I milligram per 100 gram
Alger | 760 | Pecan | 142 | Rödbetor | 25 |
Vetekli | 490 | Valnöt | 131 | Broccoli | 24 |
Vetegroddar | 336 | Råg | 115 | Blomkål | 24 |
Mandlar | 270 | Tofu filmjölk av MG nigiri | 111 | Morot | 23 |
Cashewnötter | 267 | Coconut kött, torkad | 90 | Selleri | 22 |
Blackstrap melass | 258 | Grönkål | 57 | Biff | 21 |
Näringsvärde jäst | 231 | Räkor | 51 | Sparris | 20 |
Bovete | 229 | Majs, söta | 48 | Kyckling | 19 |
Paranötter | 225 | Avokado | 45 | Grön paprika | 18 |
Dulse | 220 | Cheddarost | 45 | Vinter squash | 17 |
Filbertnötter | 184 | Persilja | 41 | Cantaloupemelon | 16 |
Jordnötter | 175 | Torkade plommon | 40 | Aubergine | 16 |
Millet | 162 | Solrosfrön | 38 | Tomat | 14 |
Vete fullkorn | 160 | Sötpotatis | 31 | Mjölk | 13 |
För en vanlig människa, är magnesiumtillskott ofarligt att experimentera med på egen hand, speciellt om du vet att du har symptom som kan relateras till magnesiumbrist eller är under extra stress och så vidare. Överskott av magnesium utsöndras i urin och avföring, och det vanligaste tecknet på för mycket magnesium är lös avföring. Personer med njursvikt eller njursjukdom eller med extremt långsam hjärtfrekvens eller tarmobstruktion bör undvika magnesium terapi.
Allmänna doseringsrekommendationer varierar från cirka 3 till 10 milligram per kilo kroppsvikt, beroende på fysisk kondition, krav på tillväxt (barn) och graden av symtom.
Kelatföreningar är kemiskt stabila, som magnesiumcitrat och magnesiummalat.
Fråga i din hälsokostaffär!!
REFERENSER Bla från:
Magnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007.
Transdermal Magnesium terapi, av Mark Sircus, AC., OMD, Phaelos Books, 2007.
Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar